Monday, November 19, 2012

Memilih Bentuk Dapur Yang Sesuai


Memilih Bentuk Dapur

Bentuk L, bentuk U, koridor (galley kitchen) atau semenanjung (peninsula) - bentuk dapur mana yang anda perlu dipilih? Ia semua bergantung kepada saiz ruang anda, gaya hidup dan keutamaan. Di sini kita menggariskan empat bentuk dapur popular, untuk membantu anda membuat keputusan.

Dapur Bentuk U.


Seperti yang anda lihat, dapur bentuk-u (juga dikenali sebagai dapur dinding bentuk C, bentuk J atau tiga bahagian ) mempunyai stesen kerja dan peralatan dalam tiga sisi berlainan, dengan satu bahagian terbuka. Bentuk ini agak memakan runag dan anda memerlukan sekurang-kurangnya 2400 x 2400 kaki persegi kawasan untuk dapur.

Kebaikan:
1. Dianggap yang paling bergaya dan efisien.
2. Mempunyai banyak kaunter dan ruang penyimpanan
3. 3 dinding meminimumkan jarak kerja di dapur untuk memaksimumkan kecekapan
4. Sesuai untuk aliran kerja yang banyak

kelemahan:
1. Susun atur tertutup menghalang suasana bersosial di dapur
2. Tidak sesuai untuk mereka yang ingin menggunakan bayak dapur sekali gus.


Dapur Bentuk L.


Ini bentuk dapur yang paling popular mempunyai dua kaunter yang terbentuk dalam bentuk L (iaitu pada sudut kanan antara satu sama lain).

Kebaikan:
1. Bentuk yang efisien, kerana ia adalah lebih mudah untuk bergerak antara ruang kerja
2. Sesuai untuk ruang yang besar
3. Membenarkan kawasan di dapur untuk meja makan
4. Ruang yang besar untuk kegunaan meja makan dan kegunaan ruang tamu.

kelemahan:
1. Tidak sesuai untuk ruang kecil atau sangat besar
2. Tidak sesuai untuk sekiranya lebih daripada dua orang atau lebih didapur
3. Ia boleh menjadi sukar untuk mengakses kabinet sudut


Dapur Koridor (Galley)


Sebuah dapur berbentuk koridor adalah gaya popular dan kontemporari. Ia mempunyai dua stesen kerja lama terletak selari antara satu sama lain. Anda perlu memastikan terdapat lebih daripada 1200 mm ruang antara setiap kaunter.

Kebaikan:
1. Baik untuk ruang kecil, kerana anda mampu untuk bergerak antara stesen kerja dan menggunakan ruang kecil dengan sebaiknya


kelemahan:
2. Memandangkan pelan gaya dapur terbuka, menggalakan pergerakan keluar masuk
3. Tidak banyak ruang untuk meja makan atau bersosial.

Dapur Bentuk Semenanjung (peninsula)

Dapur berbentuk semenanjung berfungsi dengan baik di dalam ruang pelan-terbuka dan merupakan kegemaran kontemporari. Dengan gaya ini, bentuk semenanjung dilekatkan kepada salah satu dinding dan menonjol keluar ke dalam ruang terbuka.


Kebaikan:
1. Membolehkan untuk kabinet tambahan dan ruang kaunter
2. Ideal untuk dapur pelan-terbuka
3. Melanjutkan dapur apabila terdapat kekurangan dinding
4. Bertindak sebagai pembahagi.
5. Mengawal laluan melalui dapur
6. Kerusi boleh diletakkan di bawah semenanjung sebagai tempat makan


kelemahan:

1. Boleh membuat ruang yang besar kelihatan lebih kecil
2. Menghalang trafik kaki (sesetengah orang mungkin menganggap ini satu kelemahan)

www.homerenovations.com.my
Syahrin 013-3623572

No comments:

Post a Comment